ALSC Architects | Snyamncut Residence Hall, Exterior Dawn ALSC Architects | Snyamncut Residence Hall, Exterior Overall ALSC Architects | Snyamncut Residence Hall, Lobby ALSC Architects | Snyamncut Residence Hall, Lobby ALSC Architects | Snyamncut Residence Hall, Great Room ALSC Architects | Snyamncut Residence Hall, Great Room ALSC Architects | Snyamncut Residence Hall, Residence Community Room ALSC Architects | Snyamncut Residence Hall, Residence Community Room ALSC Architects | Snyamncut Residence Hall, ResidenceStudy Room
  • ALSC Architects | Snyamncut Residence Hall, Exterior Dawn
  • ALSC Architects | Snyamncut Residence Hall, Exterior Overall
  • ALSC Architects | Snyamncut Residence Hall, Lobby
  • ALSC Architects | Snyamncut Residence Hall, Lobby
  • ALSC Architects | Snyamncut Residence Hall, Great Room
  • ALSC Architects | Snyamncut Residence Hall, Great Room
  • ALSC Architects | Snyamncut Residence Hall, Residence Community Room
  • ALSC Architects | Snyamncut Residence Hall, Residence Community Room
  • ALSC Architects | Snyamncut Residence Hall, ResidenceStudy Room

Snyamncut Residence Hall

Eastern Washington University
Cheney, WA

This New Residence Hall was sited to maximize natural sunlight into the southeast facing courtyard, to create a sense of place, and to be welcoming to residents of the building, neighboring residence halls and the campus community.

The Ground Floor of the 5-story building is devoted to public functions. Providing a transition between interior commons and the exterior courtyard, a highlight of the Residence Hall is a continuous south facing front porch. Floors 2-5 are student living floors; providing for a total of 354 beds including traditional doubles, triples and singles.

The building’s architectural vocabulary harkens back to the historic fabric of the original campus, while also incorporating elements respectful to the modern campus. This sensitive approach suggests a philosophy and pallet for the design of future residential buildings to be constructed on the EWU campus.

The overall massing of the building takes reference from the historic campus; while the exterior articulation of the lounges and attention to detail reflect a transparency and community in a contemporary approach. The “Front Porch” strengthens the design approach by translating traditional porch/portico elements, columns and entablatures in a new way, making it special and progressive. The inclusion of Adirondack furniture furthers the traditional nature of this central iconic feature.

The Residence Hall incorporates extensive use of natural daylight that penetrates into the corridors of the building. Windows are placed strategically at the ends of corridors to further the feeling of openness and views to the exterior.

The project was designed to achieve LEED Silver Certification. 

Douglas Hyde Design served as ALSC's housing design consultant for the project.